Himalaya zout


Himalaya zoutVoor mensen.
Himalayazout in een afsluitbare fles of pot doen. Gebruik hiervoor dus geen zeezout uit de supermarkt want dat is vaak gewoon geraffineerd tafelzout in grotere kristallen. De fles of pot vullen met goede kwaliteit water (gefilterd kraanwater of bronwater). De fles of pot regelmatig schudden totdat het zout is opgelost. Daarna opnieuw zout toevoegen en het proces herhalen. Telkens zout toevoegen totdat uiteindelijk het water geen zout meer opneemt en er korrels op de bodem blijven liggen. Het water is dan verzadigd en je hebt geconcentreerd Himalaya zout met 84 elementen erin in exact de juiste verhouding. Elke dag 1 of 2 theelepels van dat water oplossen in water, vers geperst vruchtensap of rauwe melk en opdrinken. Een betere, goedkopere en effectievere manier om jezelf natuurlijke mineralen toe te dienen is er niet.
In het begin kun je de dunne hiervan krijgen of winderigheid. Een manier om dit op te lossen is een half uur voor of na de maaltijd het zout tot je te nemen. Helpt dit ook niet, dan langzaam opbouwen en beginnen met een halve theelepel per dag. Het geconcentreerde zoutwater niet bewaren in de koelkast, maar gewoon op kamertemperatuur op een koele plek uit het zonlicht. Op deze manier is het oneindig houdbaar. Je kunt met een dergelijke zoutoplossing ook je mond en neus- en voorhoofdholtes dagelijks spoelen. Het helpt onder andere tegen ontstoken tanden, kiezen en kaken en lost slijm op bij verkoudheden of allergiën.
Mineralen en water zijn de bron van leven. Mineralen werken als activators, als sleutels. Iedereen die een tekort heeft aan mineralen mist dus 'sleutels' die op bepaalde plekken in je lijf het 'contact' in werking zetten. Met alleen vitamines kom je er niet. Je kunt het meest vitaminerijke voedsel tot je nemen en toch ziektes en kwalen krijgen, omdat je een mineralentekort hebt. De vitamines zullen dan voor een deel letterlijk niet hun weg vinden in je systeem. Mineralentekort wordt vaak gezien als de bron van alle ziekte. Kijk naar de kwaliteit van groente en vlees uit de commerciële industrie en de alsmaar verslechterende gezondheid van mensen en je ziet het belang in van mineralen als activators. Door dagelijks zeemineralen in verdunde vorm te drinken, vul je je mineraalhuishouding aan en onderhoud en verbeter je daarmee je gezondheid en vitaliteit.
Een zoutbad kan heel verfrissend en helend werken, vermeng een vol kopje himalaya zout met uw badwater.Voor planten.

Voor kamerplanten een afgestreken ouderwets theelepeltje of een halve moderne grotere koffielepel himalaya zout oplossen in een lege limonadefles van een liter of anderhalve liter. Beiden zijn veilige doses. Je kunt dit doen door wat warm water toe te voegen en te schudden, waardoor het zout sneller oplost en daarna de fles met koud water afvullen. In principe is het zo dat de kwaliteit van het water mede het resultaat bepaalt, dus gefilterd kraanwater of bronwater levert een beter resultaat op dan gewoon kraanwater. Met kraanwater kun je natuurlijk ook goede resultaten behalen, in het ene gebied is het kraanwater harder dan ik het andere gebied, maar ik kan me voorstellen dat je geen bronwater voor je planten gaat gebruiken.
Je kunt spelen met zowel de dosis als met de frequentie van bemesten. Wat dat laatste betreft, moet je in gedachten houden dat net als bij mensen de planten en bodem efficiënter met water gaan omspringen als ze zout tot zich nemen. Je hoeft dus minder vaak water toe te dienen als er zout in zit. Een gouden regel is om even je vinger in de toplaag te steken en te voelen of het nog vochtig is en pas opnieuw zeemineralen toe te dienen als de bodem nagenoeg droog is. De plant bouwt hierdoor bovendien weerstand en kracht op door het maximale uit de voeding te halen. Wat betreft de toe te dienen dosis is het een goed idee om voor bloemen en kruiden een theelepeltje himalaya zout op te lossen in anderhalve liter water en voor gewone planten in een liter water. Bloemen en kruiden hebben namelijk een lagere zouttolerantie. Een uitzondering hierop vormen mediterrane kruiden als bijvoorbeeld basilicum en munt, die kunnen wel wat hebben.
Mocht de plant gele bladeren krijgen, dan is er sprake van lichte zoutschade. Geen paniek, want de plant kan tegen een stootje en komt er wel weer bovenop mits je natuurlijk niet zout toe blijft dienen maar in plaats daarvan juist verdunt met alleen water. Wacht tot de plant hersteld is en dien dan een lagere dosis toe, dus bijvoorbeeld een half theelepeltje in een liter of anderhalve liter water. Gedijt de plant juist uitstekend op zeemineralen, te zien aan glanzende bladeren en snelle groei, dan kun je overwegen om de dosis te verhogen, dus bijvoorbeeld een bolle in plaats van afgestreken theelepel of zelfs nog meer. Krijg je alsnog gele bladeren dan is de dosis te hoog en moet je verdunnen met water tot de plant hersteld is en een lagere dosis toedienen. Experimenteer met de maximaal toe te dienen dosis. Verdund himalaya zout niet gebruiken in combinatie met NPK-kunstmest die ze verkopen bij bloemhandels en tuincentra. Een meer complete en gebalanceerde voeding dan zeemineralen is er niet en je verstoort de balans door dit te combineren met kunstmatige bemesting. Je kunt wel probleemloos natuurlijke middelen als groene theebladeren en dergelijke toevoegen.
In de tuin kun je hetzelfde principe toepassen, maar hier gelden andere verhoudingen. Ga hiervoor uit van een denkbeeldig horloge in je handpalm. Dat is ongeveer een afgestreken eetlepel himalaya zout. Los dit op in een gieter van vijf liter en bemest hiermee je tuingrond. Bronwater en gefilterd kraanwater worden op deze manier wat kostbaar, dus als het drinkwater van redelijke kwaliteit is gewoon kraanwater gebruiken. Probeer zo dicht mogelijk bij de wortels van je tuinplanten te bemesten, want onkruid doet het hier ook goed op! Dichtbegroeid gras simpelweg overgieten met dit gemineraliseerde water. Ook hier kun je spelen met de dosis en de frequentie van bemesting, je moet er gewoon wat handigheid in krijgen. In ieder geval moet je na neerslag op een droge dag opnieuw bemesten met het verdunde himalaya zout, want door de neerslag spoelen de mineralen weg uit de bodem, waardoor de bemesting minder effectief wordt.
Je zult merken dat je planten groter en gezonder worden en ongedierte als bladluis wegblijft, omdat je de resistentie van de plant en de bodem verhoogt. Daarnaast zullen de planten bloemen of vruchten ontwikkelen die je nog niet eerder daarvoor had gezien! Je kunt je voorstellen wat op mineralen geteelde groente en fruit voor je gezondheid kunnen betekenen als je deze consumeert. Bovendien is het niet duur en eenvoudig te doen. Bang zijn voor verzilting van de bodem en planten hoef je niet, deze doses zijn zo klein dat je geen zoutschade toebrengt. Steek je vinger maar eens in de zoutoplossing en proef maar: je zult geen zout proeven.